Halk arasında ağrısız doğum diye bilinen yöntemler de kendi içerisinde kullanılan anestezi tekniklerine göre “epidural ” ve “spinal” olarak ayrılır. Bu yöntemlerde gebenin doğum esnasında bilinci açıktır. Anestezi sayesinde doğumdan kaynaklanan ağrıyı hissedemez ancak tüm doğum sürecine şahit olur.
Ağrısız doğumun tercih edilmesindeki temel amaç, normal doğumun ağrı eşiğine dayanamayacağını düşünen anne adaylarının tüm doğum sürecini takip etmeyi istemeleridir. Aynı şekilde sezaryen ile doğum gereksinimi olan gebelerin de genel anestezi yerine bu yöntemlerle doğum sürecini görmek, yaşamak imkanı vardır.
Epidural Anestezi ile Doğum
Epidural anestezide, gebe acı hissetmeyeceğini bildiği için doğuma rahat bir şekilde girer. Bel bölgesine yapılan anestezi uygulamasıyla uyuşturulan sinirler, rahat bir doğum sağlar, genel anestezinin aksine bilinç açıktır, bebeğini hemen kucağına alabilir.
Bu işlem sırasında, anestezi uzmanı tarafından, anne adayının bel bölgesine, katater takılır. Kataterden verilen anestezi neticesinde 20 dakika içinde rahmin kasılmasına bağlı ağrılar tamamen geçer.
Hem normal doğum hem de sezaryen, epidural anestezi altında yapılabilir. Ancak sezaryen doğumda ağırlıklı olarak spinal anestezi yöntemi tercih edilmektedir.
Spinal Anestezi ile Doğum
Spinal anestezide, anestezi omurilik zarı geçilerek epidural anesteziye göre daha içeriden uygulanır. Diğer bir farkı da spinal anestezinin hemen etkisini göstermesidir.
Ağrısız doğumda hangi anestezi yönteminin tercih edileceğini anestezi uzmanı belirler. Bazı durumlarda sezaryenle doğunda her iki yöntem de kullanılabilir.